3 steg till en bättre text

3 steg till en bättre text

Du ska få tips på tre saker som du enkelt kan göra för att förbättra dina texter. Det är saker som förbättrar textens läsbarhet genom struktur, meningsbyggnad och redigering. Om du inte redan gör dessa saker när du skriver kommer de att göra underverk med dina texter. 

  1. Gör en plan – det är enkelt och går fort. En plan gör din text vassare, mer sammanhållen och tydligare. Det finns olika sätt att planera en text på. En lätt och smidig planering kan vara att man skriver en mening för varje stycke, som en sammanfattning av vad stycket ska handla om. Sedan utvecklar man varje sådan mening till ett stycke med ett relevant innehåll. Då märker man också när man drar iväg och börjar skriva om något som inte hör dit, då är det bara att flytta det till ett annat stycke. För varje stycke ska ha ett eget tema och när man börjar skriva om något nytt är det dags för ett nytt stycke.
  1. Var medveten om var dina meningar börjar och slutar. Tänk på att en mening innehåller ett meddelande, hinner du skriva om många olika saker i samma mening ska den sannolikt delas upp. Ett vanligt fel är att man skriver och skriver och skriver och alla meningar går in i varandra eftersom man aldrig kommer till punkt. Det kan vara förvirrande för läsaren eftersom det är svårt att veta vad som hör ihop med vad. Så var fokuserad på dina meningar, var de börjar, var de slutar och hur de hänger ihop med varandra.
  1. Läs din text högt för dig själv. När du har skrivit klart din text ska du läsa den högt för dig själv. Och, nej, det duger inte att läsa den tyst för då “läser” vi det vi tror att vi har skrivit istället för det som verkligen står där. När du läser din text högt kommer du att märka alla konstigheter, ord som böjs olika, halva meningar som inte har något slut, kvarglömda rester från ändrade meningar. Allt sådant kommer att märkas när du läser högt, sedan är det bara att redigera och läsa högt igen, tills du är nöjd.

Lycka till med ditt skrivande!

PS Anmäl dig till nyhetsbrevet för att få tips och råd om hur du kan utveckla dina texter och ditt språk.

2 Replies to “3 steg till en bättre text”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...

Kontakta oss

Mail: info@emmaohman.se

Välkommen till Språkcoachen!

Vi hjälper dig att utveckla ditt skriftspråk. Vi jobbar med personlig coachning och använder beprövade metoder.

Follow Us

Copyright © All Rights Reserved.