Sin, sitt och sina

Sin, sitt och sina

Jag läste på en nyhetssajt häromdagen om en kille ”som spelade hans låtar på gitarr”. Vems låtar undrade jag då och misstänkte att jag hade slarvat när jag läste. Jag fick gå tillbaka i artikeln och läste igen för att se om jag hade missat något. Hur mycket jag än läste hittade jag inte namnet på låtskrivaren. I texten nämndes ingen person vars låtar killen spelade. Till sist drog jag slutsatsen att han spelade sina låtar. Då blev genast artikeln mer begriplig.

Förvirringen blir total när skribenter inte skiljer mellan sin och hans, eller sin och hennes, eftersom orden refererar till olika personer. Det är viktigt att skilja dem åt om man vill att budskapet ska nå fram till läsaren.

Meningen ”Hon var ute och gick med hennes mamma.” är svårtolkad. Vems mamma? Grannens? Kompisens?

Det är viktigt att veta att meningen ”Han motionerade sin hund.” inte betyder samma sak som ”Han motionerade hans hund.” Den första meningen visar att han motionerade sin egen hund medan den andra gör klart att han motionerar någon annans hund.

Målet för alla skribenter är att göra sin text begriplig och trevlig att läsa. Ett steg på vägen dit är att vara extra uppmärksam när orden hans eller hennes används, kontrollera en extra gång ifall det ska vara sin, sitt eller sina istället. Gör du det kommer dina texter att bli mer begripliga och lättlästa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...

Kontakta oss

Mail: info@emmaohman.se

Välkommen till Språkcoachen!

Vi hjälper dig att utveckla ditt skriftspråk. Vi jobbar med personlig coachning och använder beprövade metoder.

Follow Us

Copyright © All Rights Reserved.